PAULOVNIJA: Brzorastuće drvo čijim ćete uzgojem zaraditi višestruko u odnosu na uloženi novac (VIDEO)

Paulovnija (Paulownia) je drvo koje najbrže raste. U Aziji, ali i Australiji, paulovnija ima široku primenu. U Evropi, pa samim time i u Srbiji, gaji se od skora.

Ovo drvo je svoj naziv dobilo po imenu princeze Anne Pavlovne, ćerke cara Pavla I Petroviča. Iz istog razloga poznato i kao “princess tree”. U Kini paulovniju zovu “zmajevo drvo” a u Japanu “kiri”.

Sve vrste paulovnije su brzo rastuće i koriste za industrjsko dobijanje drvnog materijala, bio mase, etanola, stočne hrane, hartije i drugog, ali postoje značajne razlike u pogledu kvaliteta, brzine rasta i otpornosti na vremenske uslove.

Bellissima (Bellissia) je najkvalitetniji hibrid (nije GMO), a nastala je udruženim radom tri svetski najpoznatija instituta iz Amerike, Nemačke i Italije. Ova vrsta garantovano trpi temperature do -26 C, raste za oko 20% brže od svih drugih vrsta i nije invanzivna. Međunarodno je klasifikovana i zaštićena kod Međunarodnog instituta za zaštitu intelektualne svojine u Ženevi. Napominjemo da je većina drugih vrsta pre dve godine zabranjena u zemljama EU zbog invazivnosti. Na našem podneblju uspeva preko 97,70 % sadnica, dok kada su u pitanju druge vrste taj procenat ne prelazi 50%. Razlog su slabosti na niske temperature, koje Bellissima jednostavno i lako podnosi.

Paulovnija donosi odličnu zaradu, ali se na nju mora sačekati nekoliko godina. Da postavimo to ovako: ako imate nešto ušteđevine kod sebe, bolje je uložiti u paulovniju nego čekati profit od kamate u banci. A može i ovako: rizici sa paulovnijom gotovo da ne postoje (ni grad je ne može uništiti), a profit je veći od bilo koje poljoprivredne kutlure koja se gaji u Srbiji.

Ako ste strpljivi, pa sačekate punu zrelost biljke, nakon sedme godine, zaradićete višestruko u odnosu na uloženi novac. Da bi vam bilo jasno kako, reći ćemo samo da ta malena sadnica koju ste zasadili, nakon sedam godina postaje pravi džin, pa vam jedno jedino drvo daje kubik građe čija cena, i uz najveće poremećaje tržišta, ne može pasti ispod 120 evra. Ako zasadite hektar u sistemu 4×3, to znači da ćete imati preko 800 kubika građe. Onaj slađi deo računice, da pomnožite i dobijete krajnju zaradu, ostavljamo vama. Ako ovome dodamo da će vam te iste sadnice paulovnije dati sigurna 4 prinosa tehničkog drveta, u roku od 30 godina, dolazimo do zaključka da odlukom da poverenje poklonite kraljevskom drvetu, započinjete posao za više generacija. I što je najvažnije, paulovnija ne zahteva svakodnevni rad i negu, a agrotehničke mere obavezne su samo u prve dve godine.

Izvor: paulovnija.info

Komentari

Napišite vaš komentar.