Najbolje iskorišćenih sedam kvadrata ikada (GALERIJA)

Arhitekta i dizajner Marko Pjeraci vlasnik je najmanje kuće u Italiji koja ima samo sedam kvadrata. Kada je naišao na neuglednu ruševinu u Rimu u blizini Panteona i crkve Svetog Petra, Marko Pjeraci u početku nije ni pomislio da je to samostalna kuća već da je deo druge oronule građevine.

Bez dvoumljena je otkupio „kuću“ od opatije Svetog Petra u Lancima, ali je ona u početku ličila na pravu noćnu moru: drvene grede su istrulile, malter sa zidova se srušio na pod, praktično sve je bilo u rasulu. Ne čudi ako se zna da kućica podignuta davne 1700. godine.

„U to vreme siromašnima je bilo važno da imaju krevet, vatru i mesto za pranje. Tvrdim da i danas može tako da se živi“, uverava Marko Pjeraci.

Njegova glavna ideja bila je da iskoristi visinu kuće koja je omogućavala da se prostor pretvori u loft. Tako su se u sedam kvadrata smestili trpezarija, kuhinja i kupatio, a spavaća soba izdignuta je na galeriju. Verovali ili ne, ovom rešenju je uspeo da se približi studio “Kitoko“, koji je osmislio fantastično rešenje za 8 kvadrata stana u centru Pariza uspeo da smesti sve funkcije potrebne za jedan stan.

„Nije bilo lako manipulisati mašinama i građevinskim materijalom“, kaže Pjeraci i dodaje da je „prostor toliko mali da je bukvalno svaki centimetar bio važan kako bi se uglavio nameštaj“.

Ova kuća nije samo praktična, već je i stilski ujednačena. Stepenice koje vode u spavaću sobu imaju još dve namene jer je visina stepenika određena potrebnom visinom za loft, ali i visinom stepenika za sedenje za malim stolom koji se nalazi pored njih, a za koji mogu da sednu tri, čak i četiri osobe. Kada se sto ne upotrebljava može se okačiti na zid i tako uštedeti deo prostora.

Prostor ispod stepeništa iskorišćen je za police i kupatilo, tako da je svaki centimetar ovog stana savršeno iskorišćen, a u tu svrhu su korišćeni i neki dobri trikovi za uštedu prostora i odlaganje stvari. Kupatilo je izuzetno malo, ali ipak dovoljno udobno za tuširanje.

Loft ima i „tavanska vrata“ koja se noću mogu spustiti kako neko ne bi pao niz stepenice. Krevet se može pretvoriti u sofu i tada spavaća soba s televizorom okačenim na zid dobija ulogu dnevne sobe. Tavanične grede, letve i pod su u prirodnoj boji drveta.

Problem kofera koje donose gosti, jer se danas ovaj prostor izdaje, Pjeroci je rešio tako što je iznad ulaznih vrata postavio kuku. Da bi ovaj mali prostor bio zanimljiv arhitekta je delimično ostavio vidljive cigle iz 18 veka, što celom ambijentu daje i dozu retro šarma.

Komentari

Napišite vaš komentar.