DIVAN DOM MLADOG PARA Preslatka kućica od 18 m2

Kuća od svega 18 m2 u kojoj ništa ne nedostaje, i izgleda fantastično!

Ušteda prostora poticaj je na kreativno promišljanje dostupnih kvadrata koje rezultira u maštovitim sustavima, modularnim elementima i zabavnim višenamjenskim komadima namještaja koji naš dom pretvaraju u razigrani projekt. Mali stanovi i kuće potiču arhitekte, dizajnere i građevinare da razmišljaju izvan okvira standardnih veličina i načina izrade namještaja te rasporeda prostorija, a interijeri koji pritom nastaju pravi su primjeri inovativnosti pristupa. Tiny House Company australska je tvrtka koja se bavi gradnjom malih, ali istinski funkcionalnih prostora, a u videu koji slijedi možete razgledati kućicu koju su osnivači tvrtke, arhitekti Andrew Carter i Lara Nobel, uz pomoć građevinara Grega Thorntona izgradili kao prototip malog, ali modularnog životnog prostora u kojem i sami žive.

Kuća ovog mladog para prostire se na svega 18 četvornih metara (2.5 x 7.5 m), a svojim jednostavnim, ali toplim uređenjem pravi je primjer dobro promišljenog prostora. Unatoč maloj kvadraturi, prostor se doima prostrano zbog izražajnih horizontalnih i vertikalnih linija koje vode pogled po unutrašnjosti kuće. Zidovi su kuće rastvoreni velikim prozorima što vlasnicima omogućuje pogled na okolinu i uvelike smanjuje osjećaj skučenosti u prostoru. Prozori također omogućuju lako prozračivanje, a ovako mali prostor jednostavno se pasivno grije i hladi što omogućuje uštedu energije.

U prostorima poput ove male kuće u kojima je širina prostora ograničena potrebno je dodatno naglasiti visinu prostora. U primjeru s fotografija visina omogućuje i više nego dovoljno prostora u kuhinji i kupaonici za njihovo normalno korištenje bez saginjanja i neudobnosti. Osnovni prostor uzak je i dugačak. U jednom kutu nalazi se kupaonica s tušem, u sredini je kuhinja sa šankom koji djeluje i kao radni stol, a u drugom kutu prostorije nalazi se mali dnevni boravak u obliku slova L okružen ugradbenim ormarima za odlaganje stvari koji sežu do stropa.

Iznad kupaonice prostor je plitke galerije koja može služiti za odmor i spavanje, no budući da se topao zrak diže i spavanje u tom skrivenom dijelu čini manje udobnim, arhitekti su u zoni dnevnog boravka ugradili bračni krevet koji se može spustiti i podići po potrebi.

Ugrađeni sustav tračnica po kojima se krevet diže ili spušta nalazi se između ugradbenih ormara, a sam se mehanizam za dizanje na daljinsko je upravljanje. Kada se krevet spusti u položaj za korištenje, njegova struktura sjeda na konstrukciju dnevnog boravka, što mu omogućava čvrst oslonac.

Ispred kuće nalazi se modularna terasa na kojoj se može uživati u okolnoj prirodi. Cijela kuća je mobilna i može se sastaviti u roku od 10 do 12 tjedana. Rad pećnice, štednjaka i bojlera može se po potrebi napajati putem plinskih boca, za energiju služe solarne ploče, a dostupan je i priključak na dostupnu mrežu. U prostoru je kompostirajući toalet, a za vodu se može koristiti kišnica ili priključak na gradski vodovod. Život na malo kvadrata ne čini se tako strašnim kada je ova samodostatna mobilna kućica vaš životni prostor, zar ne?

 

Izvor: jutarnji.hr

Komentari

Napišite vaš komentar.